31-01-11

Shreveport Firestations

Zoals steeds in stedelijk gebied zijn de brandweerkazernes verspreid over het grondgebied dat ze moeten beschermen. Bij een brandmelding wordt er dan steeds een cluster van 4 a 5 kazernes verwittigd, die dan vanuit de verschillende windstreken komen aangereden. In maart zullen de 10 deelnemers aan deze stage verspreid worden over de verschillende posten en bij oproep de collega's vergezellen tijdens de oproepen die dan hopelijk zullen binnnekomen.

Een overzicht van de brandweerkazernes op kaart :

firestations.gif

In a city the firestations are spread all over the city, so when there's a call, a cluster of 5 firestations is called and equipment comes to the scene from different directions. In the coming month, when the 10 Belgian particiapants on this trip are in town, we will be housed in the different firestations and accompagnie our American collegues to the scene. A bit more than a month to go, and then it's off to Shreveport.

16:15 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (0) | | Permalink |  Facebook |

30-01-11

Waar ligt Shreveport - Where is Shreveport

louisiana.JPG

23:10 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (0) | | Permalink |  Facebook |

25-01-11

The Shreveport Fire Department

bluefirelogo.gif

 

Er staat een uitgebreid historisch overzicht op de website van de brandweerdienst : http://www.ci.shreveport.la.us/dept/fire/history.htm

 

SFD-Lrg_patch.jpg

Vanaf de oprichting van de stad hebben branden meermaals zware schade aangericht en werden meer en meer regeltjes ingevoerd, en begin 1900 werden de eerste investeringen gedaan om de stad te beschermen. Het zou toch nog duren tot 1974 voor de stad over een professionele brandweerdienst kan beschikken zoals hij nu is georganiseerd.

Vanuit 21 brandweerkazernes zorgen de 583 personeelsleden voor de bescherming van de 205.000 inwoners van de stad en omstreken.

In 2009 kwamen er 36.000 oproepen binnen, waarvan er 26.000 medical calls waren, een 1000tal  brandoproepen,  en 1000 tal oproepen voor Haz Mat, 5000 oproepen met goede bedoeling en 1200 valse oproepen.

Rescue_1-5.jpg

 

Uitgebreide statistiek op de website. De drukste brandweerkazerne #9 kreeg niet minder dan 8780 oproepen te verwerken. Er werd ook 677.000 uur aan opleiding gepresteerd. Elke oproep werd binnen de 4 à 5 minuten beantwoord. De dienst beschikt over een eigen opleidings- , preventie-, communicatie- en operationele dienst, heeft bom-, honden- , touw- en duik-teams, en staat in voor het afhandelen van ongevallen met gevaarlijke stoffen . Ze zijn ook lid van het USAR team dat door de staat wordt gefinancierd. We gaan er dus zeker aan onze trekken komen.

K9small.jpg

LAUSARLogo.jpg

08:18 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (0) | | Permalink |  Facebook |

23-01-11

Onze bestemming - where are we heading

Voor deze eerste stage van 2011 legden we contact met Shreveport, Louisiana.

louisiana-kaart.jpg

Het gebied dat nu de staat Louisiana vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Choctaw. De eerste Europeanen in het gebied waren de leden van een expeditie geleid door de Spanjaard Pánfilo de Narváez, die in 1528 de monding van de rivier de Mississippi ontdekte. Ongeveer dertien jaar later verkende een expeditie onder leiding van Hernando de Soto het gebied.

De Spanjaarden hadden daarna weinig belangstelling meer voor de regio. De eerstvolgende verkenners waren dan ook Frans. René Robert Cavelier de La Salle gaf het gebied in 1682 zijn huidige naam ter ere van zijn vorst Lodewijk XIV.

De naam Louisiana verwees in die tijd naar een veel groter gebied dan dat omvat door de huidige staat. De rivier de Mississippi vormde het hart van het territorium Louisiana, dat reikte tot en met de huidige noordgrens met Canada. Rond 1760 verloren de Fransen het gebied grotendeels aan Spanje. Rond 1800 kreeg Frankrijk, dat toen geregeerd werd door Napoleon Bonaparte, het territorium terug, om het in 1803 aan de Verenigde Staten te verkopen, een transactie die bekend is geworden als de Louisiana Purchase. Op 30 april 1812 werd Louisiana formeel, als 18de, een staat van de Verenigde Staten.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog stond Louisiana aan de kant van de Confederatie

National-atlas-louisiana.png

Louisiana ligt in aan de Golf van Mexico (zuiden) en grenst in het noorden aan Arkansas, in het oosten aan Mississippi en in het westen aan Texas. Van noord naar zuid is de afstand tussen de staatsgrenzen 442 km. Van oost naar west is deze afstand 483 km. De staat behoort tot de vlakste van de Verenigde Staten. Baton Rouge is de hoofdstad van de staat en New Orleans is de grootste stad. De haven van New Orleans is op New York na de belangrijkste van de Verenigde Staten. Louisiana is vlak en dicht begroeid, moerassig aan de kust. Het hoogste punt van de staat is maar 163 meter hoog en staat bekend als Driskoll Mountain. Het laagste punt van de staat is New Orleans met anderhalve meter onder de zeespiegel. De belangrijkste rivier van de staat is de Mississippi River.

Louisiana is ook een toeristenstaat en heeft dit onder meer te danken aan, het kloppende hart, New Orleans dat jaarlijks gigantische bezoekersaantallen trekt. In augustus 2005 kwam New Orleans vaak in het nieuws, doordat deze stad zwaar getroffen werd door de orkaan Katrina. Enkele dijken begaven het en het water stroomde naar de onder de zeespiegel liggende stad. Als gevolg hiervan stond zowat de gehele stad onder water. Eerder werden honderdduizenden mensen uit de stad geëvacueerd. Door de orkaan vielen tenminste honderden doden. Ondanks de grootschalige evacuatie voor de komst van de orkaan verbleven nog veel (arme) mensen in de stad. Door de overstroming, ontbreken van elektriciteit, gebrek aan voedsel en water bleek de stad voor een tijd niet leefbaar en moest iedereen de stad verlaten.

voorblad.JPG

 

De stad Shreveport

Shreveport is een stad in de Amerikaanse staat Louisiana en telt 200.145 inwoners. Het is hiermee de 88e stad in de Verenigde Staten (2000). De oppervlakte bedraagt 266,9 km2, waarmee het de 66e stad is.

Genoemd naar Capt Shreve, die in 1835 op de Red River een nederzetting bouwde en de rivier bevaarbaar maakte. In het begin bestond de stad uit 8 straten die van noord naar zuid liepen, en 8 van oost naar west. Het werd het centrum van de stoomboot handel, waar vooral katoen en landbouw produkten verhandelt werden. Ook slaven werden er verhandelt, maar niet zoveel als zuidelijker in de staat. Tijdens de burgeroorlog werd het even de hoofdstad van Louisiana, maar omdat de rivier niet langer bevaarbaar was werd nadien Baton Rouge als hoofdplaats gekozen. Door de opkomst van de spoorwegen werd de bevaarbaarheid van de rivier verwaarloosd, en het duurde tot 1994 voor er weer financiële middelen vrijkwamen om de rivier te ontwikkelen. In het begin van de 20e eeuw is Shreveport één van de plaatsen waar de Blues worden gespeeld en er is een ‘Red light district’ dat door velen bezocht wordt. Het was een industriële metropool waar vooral gewerkt werd en die op de kruising van Louisiane – Texas en Arkansas als doorvoerhaven gebruikt wordt. De komst van Riverboat gambling, Casinos die op stoomboten op de rivier liggen, wordt in het centrum van de stad een renovatieproject opgestart en een nieuwe uitgangs en winkelbuurt opgetrokken.

greetings_from_shreveport_louisiana_postcard-p239287142716258412qibm_400.jpg

Shreveport is ook al jaren de standplaats van een van de grote autofabrieken van GM. Onder andere de Hummer wordt er gebouwd. Gelet op de malaise in de auto-industrie staat de fabriek op de lijst om gesloten te worden in 2012.

 

Header.jpg

 

17:13 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (0) | | Permalink |  Facebook |

12-01-11

How it all started - Hoe het allemaal begon

In 1995 reisde Marc Opstal (beroepsbrandweerman in de gemeente Zaventem) mee naar Bakersfield, Californië. Hij was er samen met anderen te gast bij de brandweer van Kern County. Begeesterd door deze ervaringen aldaar organiseerde hij in 1996 zelf een stage naar San Diego, Californië.

 De stage in San Diego werd een succes, en samen met enkele collega’s en medereisgenoten werd besloten om een VZW op te richten om in de toekomst verder stages te organiseren.


Logo Fireobservers

De VZW Fire Observers werd geboren op 10 oktober 1996. 

Ondertussen zijn we reeds verscheidene jaren en vele stages verder. Een overzicht:  

__________________________________________

 

In 1995, Marc Opstal stayed in Bakersfield, California where he visited the Kern County Fire Department. The visit was a huge succes and so he decided to plan a ride-along program with the San Diego Fire Department in 1996. This trip was succesfull in all ways and there were some thoughts of creating a non-provit organization which would allow us to plan more of those ride-alongs in the future. The VZW Fire Observers organization was born on October 10th, 1996.

Today, the Fire Observers have made more than 25 succesfull trips and they were guests at several fire departments like Dallas, Fresno, Jacksonville, Washington DC, Reno, Tualatin Valley, Oakland,.....
Paul Vanlook, a volunteer firefighter, Battalion Chief at the Gavere Fire Department and CFO of the Fire Observers has a new and beautiful visit in sight, in March 2010 he will join the Macon - Bibb County Fire Department for a new ride-along program along with 9 other Fire Observers.

Since 1996, more than 280 Belgian and Dutch firefighters did their ride-along and training at one of the 20 departments we visited and they got a little taste of the "American way of life".  They all look forward to this years trip to Macon. A little presentation on our previous journeys.......

 

 stages1

 stages2

Stages3

 Stages4

Stages5

 

stages6

 

Stages7

 In 2010 we made trips to Macon, Georgia - Colorado Springs, Colorado and Nashville, Tennessee

 

Stages8

23:11 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (0) | | Permalink |  Facebook |